Informatii Adapost porcine

Informatii adapost porcine

    Proiectarea şi construcţia adăposturilor pentru creşterea şi exploatarea porcinelor este determinată de cerinţe impuse de funcţionare, cât şi de parametrii echipamentului şi instalaţiilor. În multe cazuri, dorinţele şi aşteptările faţă de sistemul de adăpost sunt contradictorii şi este important să se se facă anumite compromisuri astfel încât bunăstarea animalelor, productivitatea şi rezultatele economice să nu fie afectate.

    Este important să se acorde atenţie planului final şi amplasării construcţiilor destinate animalelor în cadrul fermei, aceasta fiind baza transportului eficient al animalelor, furajelor, paielor şi dejecţiilor. Experienţa demonstrează că un plan de construcţie bine realizat, luând în calcul o viitoare extindere, elimină multe probleme.

    Toate echipamentele destinate porcinelor trebuie concepute în funcţie de comportamentul şi dimensiunile animalelor. Dacă această suprafaţă este insuficientă, se constată o diminuare a ratei de creştere. În schimb, dacă se măreşte suprafaţa, se constată doar o uşoară îmbunătăţire.

    De asemenea, dispozitivele de furajare sau alte dispozitive similare trebuie realizate în funcţie de structura anatomică şi necesităţile diferitelor categorii de suine. Dimensiunile porcilor sunt foarte importante pentru construcţie. În mod evident, porcii de dimensiuni mai mari au nevoie de alimentatoare şi zone de furajare mai mari. Pe de altă parte, porcii de dimensiuni mai mici risipesc mai multă hrană, calcă în hrănitori şi petrec mai mult timp pentru a se hrăni.

    Amenajarea boxei depinde şi de mărimea grupului. Un grup mare presupune o abordare diferită privind amplasarea şi alegerea echipamentului de furajare, iar zona de odihnă şi cea pentru defecare pot fi influenţate de mărimea lotului. De exemplu, porcii preferă defecarea şi somnul de-a lungul pereţilor boxei. Referitor la mărimea grupului, există multe opinii privind numărul maxim al porcilor dintr-un grup, limitele variind de la 25 la 100 de capete. Mărimea unui grup depinde de procedurile de manipulare şi de dotările tehnice (incluzând tipul de boxă şi dimensiunile).

    Pentru orice tip de adăpost pentru suine, protejarea bunăstării şi sănătăţii oamenilor prezintă o importanţă majoră. Culoarele de trecere pentru animale, zonele de furajare şi aşternutul, precum şi punctele de acces la animale trebuie proiectate astfel încât să faciliteze munca şi lucrările efectuate manual.

    Pardoselile trebuie să fie uniforme şi bine iluminate.

    Conţinutul de praf, precum şi concentraţia de amoniac şi hidrogen sulfurat din aerul interior trebuie limitate, astfel încât să se reducă la minim riscurile pentru sănătatea umană. Este binecunoscut faptul că fumătorii care lucrează pentru o perioadă îndelungată într-un adăpost de porcine îşi pun în pericol plămânii.

    Adăparea

    Aproximativ 70% din corpul porcului se compune din apă. Apa îndeplineşte următoarele roluri:

 • Transportă şi dizolvă substanţele nutritive şi produşii metabolismului
 • Serveşte ca mediu de desfăşurare a reacţiilor chimice
 • Facilitează tranzitul furajelor în intestine
 • Menţine echilibrul electroliţilor
 • Lubrifiază articulaţiile
 • Reglează temperatura corpului

    Suinele sunt foarte sensibile la lipsa apei. Indiferent dacă primesc hrană uscată sau lichidă, este important ca porcii să-şi poată regla singuri consumul de apă. Accesul limitat la apă conduce la pierderi ale exploataţiei de porcine. În cazul în care corpul porcinelor pierde 10% din conţinutul normal de apă, apar disfuncţii în organism, iar o pierdere de 20% cauzează moartea animalului.

    Apa din corpul porcinelor contribuie la menţinerea temperaturii, prin evaporare eliminându-se excesul de căldură. În caz de îmbolnăvire – de exemplu diaree – necesarul de apă creşte simţitor deoarece apa consumată râmâne în intestine până când este excretată odată cu materiile fecale. În acest fel apare pericolul de deshidratare a animalului, care perturbă schimbul de minerale dintre celulele musculare şi sânge. De asemenea, consumul redus de apă creşte riscul de formare a pietrelor în tractul urinar şi de apariţie a viciilor precum muşcatul cozii, suptul ombilicului şi a urinei. Deshidratarea este frecvent diagnosticată ca intoxicaţie cu sare, animalele având un comportament caracterizat prin nervozitate, convulsii sau mişcări anormale. Chiar şi în cazul furajării lichide, porcii au nevoie de apă între administrarea tainurilor, mai ales dacă hrana se compune din zer, melasă sau iarbă.

    Lipsa apei de băut cauzează:

 • Pierderea apetitului
 • Consumul furajer impropriu
 • Nervozitate
 • Funcţionare redusă a organelor interne

    Necesarul de apă este cel mai ridicat la tineretul în creştere. Cantitatea de apă necesară variază în funcţie de:

 • Mediu (temperatură, umiditate şi viteza aerului);
 • Calitatea hranei (conţinutul de materie uscată, proteine şi minerale);
 • Greutatea animalului;
 • Producţia de lapte: pentru producerea unui kg de lapte sunt necesare 4 kg de apă;
 • Starea de sănătate a porcului.

 Informatii adapost porcine 1

Consumul zilnic de apă pentru diferitele categorii de porci

    Pentru porcii maturi, trebuie să se furnizeze o cantitate zilnică de apă de 10% din greutatea corporală şi să se garanteze accesul liber la apă ziua şi noaptea.

Extras din manualul „Sisteme de adăpost pentru porcine- volumul 1, Standarde de ferme” elaborat în cadrul proiectului Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura (MAKIS), UMP MAKIS – MAPDR 04/QCBS/2008

[space]

    RoFerme este specializată în sisteme de adăpare pentru fermele de porci. Sistemele noastre de adăpare sunt proiectate, în primul rând, pentru a furniza porcilor suficientă apă curată. Aceste sisteme reprezintă o soluție economică pentru crescătorii de porci deoarece toate echipamentele sunt de calitate, ușor de curățat și necesită doar o întreținere ușoară.

    Sistemele de adăpare RoFerme sunt potrivite pentru toate categoriile de porcine, dar folosirea acestora trebuie aleasă cu atenție în funcție de mai mulți factori, explicați puțin mai jos. Gama noastră de produse include:

 • Suzete porcine
 • Boluri adăpare
 • Unități modulare pentru conectare la sursa principală de apă
 • Dozatoare medicamente
 • Tevi din inox pentru apă
 • Elemente pentru racordarea și fixare sistemelor de adăpare
 • Protecții animale

Avantajele sistemelor închise de adăpare pentru fermele de porci:

 • Igienă îmbunătățită
 • Temperatura optimă a apei
 • Risipă minimă de apă
 • Sistem ușor de curățat, întreținere ușoară și comoditate în exploatare
 • Posibilitatea de adăugare cu ușurință a medicamentelor și aditivilor

    Cum funcționează sistemul?

    Sursa principală de apă din fermă constituie și sursa de apă pentru grajdul de porci. La intrarea în fermă se montează un apometru (3) pentru înregistrarea consumului de apă pe hală. Presiunea apei trebuie redusă la maxim 4 bar, printr-un reductor de presiune (1), prevăzut cu un filtru încorporat în reductor sau montat separat (2). Unitatea pentru alimentarea cu apă trebuie să fie prevăzută cu un by-pass (4) pentru montarea dozatorului de medicamente, necesar pentru adăugarea în apă a medicamentelor și / sau a vitaminelor. Presiunea din rețea se măsoară cu ajutorul manometrelor (4).

Unitate de alimentare cu apa

1. Reductor de presiune cu manometru pentru presiunea de intrare, 1,5 – 4 bari
2. Filtru de apă / filtru care poate fi curăţat
3. Apometru de mare precizie
4. Manometru pentru presiunea la ieşire
5. By-pass pentru montarea dozatorului de medicamente

    Medicamentele lichide sunt extrase direct din ambalajul lor original. În cazul în care medicamentul este mai vâscos sau se prezintă sub formă de pulbere, acesta se amestecă înainte de utilizare într-un amestecător auxiliar prevăzut cu o pompă rotativă și palete.

GM 50013 Amestecator mobil

    Unitatea de alimentare cu apă este instalată între sistemul de adăpare din grajd și sursa principală de apă și se caracterizează prin următoarele avantaje:

 • Construcție compactă pentru o instalare ușoară în dependințe mici sau chiar bucătăria furajeră;
 • Construcție modulară și ușurință în asamblare;
 • Toate elementele componente să fie fabricate din material inoxidabile sau PVC pentru o protecție optimă la coroziune.

    În prezent, un sistem complet de adăpare nu constă doar în adăpătorile propriu-zise ci, trebuie să conțină unitatea de conectare la apă, țevile pentru transportul apei, dispozitivele de prindere ale acestora și conectorii sau racordurile. Acum apa este disponibilă pentru toți porcii din adăpost prin intermediul suzetelor sau a bolurilor de adăpare.

SFATURI PENTRU INSTALAREA CORECTĂ

 • În timpul instalării sistemului de adăpare, spațiul folosit și materialele utilizate trebuie să fie curate pentru a se preveni introducerea mizeriei în sistem.
 • Imediat după sursa principală de apă se montează un reductor principal de presiune și un filtru pentru o funcționare optimă a suzetelor și prevenirea blocării acestora cu murdărie. Impuritățile care ajung în sistemele de alimentare cu apă sunt principalele motive care conduc la viitoare probleme ale adăpătorilor.
 • Pentru o funcționare corectă și evitarea risipei de apă, suzetele și adăpătorile trebuie montate la unghiul și înălțimea specificată pentru fiecare produs în parte.
 • Înălțimile de instalare ale adăpătorilor, menționate în descrierea produselor, trebuie luate ca și principii de ghidare. Animalele trebuie să ridice întotdeauna ușor capul atunci când beau direct din suzete sau să-l coboare ușor atunci când beau din bolurile de adăpare. Pentru pulverizatoare, se recomandă o montare cât mai jos posibilă pentru ca porcii să nu provoace prin joacă umplerea cu apă a bolurilor de adăpare. Pentru purceii întărcați și grăsuni, se recomandă folosirea țevilor de adăpare care prezintă două înălțimi diferite pentru suzete sau dispozitivele pentru ajustarea înălțimii.
 • Pentru toate suzetele prin mușcare, unghiul de instalare poate varia între 15° – 45°. Când se utilizează 15°, se recomandă să se aleagă cea mai mică înălțime din intervalul specificat, pentru 45° se alege valoarea cea mai mare.
 • Toate suzetele (cu excepția GM 10090 și GM 10091 care funcționează doar la presiune scăzută) funcționează cu presiune mare sau scăzută. Presiunea maximă recomandată este de 4 bar (55 psi). Pentru purcei și purcei înțărcați, presiunea de alimentare nu trebuie să depășească 2 bar (28 psi). Regula generală este, cu cât presiunea apei este mai mică, cu atât este mai bine. Motivele sunt următoarele: economie de apă, mai puțină uzură a garniturilor și șaibelor suzetelor, curgere mai lină a apei, adăparea nu deranjează animalul.
 • Presiunea apei de la începutul și sfârșitul clădirii variază. Toate suzetele au orificii reglabile, astfel încât debitul de apă poate fi adaptat la presiunea apei. De la purceii înțărcați la grăsuni se recomandă ca debitul maxim să fie cuprins între 0,6 și 1 litru / min. Pentru scroafe, debitul de apă poate fi setat la nivelul maxim, atâta timp cât suzetele sunt montate deasupra sau în jgheab. Dacă va fi nevoie de un debit mai mare de curgere a apei decât permite orificiul reglabil standard, există posibilitatea înlocuirii acestuia cu un altul mai mare care va avea o singură gaură de 3 mm, 3,5 mm sau 4 mm. Această modificare nu este obligatorie din moment ce reductoarele de presiune permit o reglare centrală a debitului de apă. De exemplu pe perioada verii, această presiunea poate fi mărită pentru a ridica debitul/necesarul de apă.
 • Pentru grupurile de porci, numărul de duze recomandat este de una pentru fiecare 10 animale la furajarea uscată şi una pentru fiecare 15 animale la furajarea lichidă. Duzele se instalează fie lângă zona de furajare, fie lângă cea de defecare.
 • Cuvele de adăpare trebuie să asigure un debit de 1 litru de apă pe minut; o cuvă poate deservi 15-30 de porci sau 15 scroafe, în funcţie de tipul de hrană. Înălţimea la care se instalează cuva depinde de model; în general, aceasta se amplasează lângă zona de defecare, dar niciodată în colţ. Cuvele trebuie curăţate, iar starea tehnică verificată cu regularitate.
 • Se recomandă montarea de robineţi pe conducta de alimentare, pentru fiecare secţiune cu adăpătoare, făcând posibilă oprirea apei în acea secţiune în caz de defecţiune.
 • Trebuie să se ţină seama de faptul că locul de adăpare este frecvent folosit ca zonă de defecare şi micţiune. Adăpătorile defecte pot uda în exces suprafaţa boxei, deoarece porcii înţărcaţi tind să se joace cu ele.
 • Un lot nou de porci nu trebuie să folosească apă rămasă după scoaterea lotului anterior. Este necesar să se golească sistemul de adăpare îniante de sosirea noului lot.
 • În caz de funcționare necorespunzătoare a sistemului de adăpare, contactați imediat furnizorul / producătorul. Garanția își pierde valabilitatea în caz de utilizare necorespunzătoare sau în cazul în care instrucțiunile de montare nu sunt urmate.

    Dispozitivele de tip suzetă sunt o soluție cost efectivă pentru a dispune de apă potabilă curată și pentru reducerea contaminării. RoFerme oferă o gamă variată de suzete și țevi pentru montarea acestora.

    Printre acestea se enumără:

 • Suzete de înaltă presiune pentru scroafe;

GM 10097-5 Pulverizator apa

 • Suzete de înaltă și joasă presiune pentru purcei și grăsuni;

GM 10098 Suzete porcine

 • Suzete de joasă presiune;

GM 10090 Suzete

 • Dispozitive pentru umplerea automată a bolurilor sau trocilor pe principiul creării vacuumului (construcție simplă și economică pentru trocile lungi);

GM 10059-10 Set adapare

 • Protectori pentru porci contra rănilor accidentale din tipul adăpării cauzate de frecarea cu corpurile ascuțite;

GM 80000-RB Protectie animale

 • Furtun flexibil pentru racordarea la rețeaua principală de apă

GM 10096 Kit conectare apaGM 10096-8 Kit conectare apa

 • Țevi simple pentru alimentarea cu apă;

GM 80050 Tevi inoxGM 80138 Teava apa

 • Tevi reglabile pe înălțime;

GM 10096-8-VE Ajustor inaltimeGM 10096-8-DE Ajustor inaltime

 • Tevi speciale pentru adăparea simultană a două boxe, cu o ieșire sau două (aflate la înălțimi diferite) pentru suzete în fiecare boxă;

GM 80706-182 Teava inox

 • Tevi special proiectate pentru recircularea apei. Permite operatorului spălarea acestora prin simpla inundare după administrarea medicamentelor. Depunerile și înfundarea acestora este evitată.

GM 80776 Teava inoxGM 80785 Teava inox

    Boluri pentru adăpare

 • Boluri pentru purcei. Sunt repede acceptate de către purceii sugari care văd și simt apa acumulată în respectivul bol

GM 10053 Adapatoare bol

 • Boluri pentru purceii înțărcați (cel mult 35 kg) – cu recircularea apei sau nu

GM 10058 Adapatoare tip bol

 • Boluri pentru grăsuni

GM 10059 Adapatoare tip bol

 • Boluri pentru scroafe

GM 10059-5 Adapatoare tip bol

Top vanzari

0