Informatii Hrana porcine

 Informatii hrana porcine

    Strategii de furajare

    Este esenţial să fie satisfăcute nevoile specifice fiecărei categorii de porci şi, în acelaşi timp, să se furnizeze hrană în cantităţi suficiente pentru ca întreg efectivul să atingă nivelul optim de performanţă.

    Pentru diversele categorii de porcine sunt disponibile mai multe soluţii. De exemplu, pentru scroafele lactante şi vieri, regula generală este să se limiteze accesul la furaje; pentru scroafele lactante, scroafele pentru montă, tineretul de reproducţie şi, poate, grăsuni se recomandă hrănirea semi-ad-libitum, de exemplu, cu acces aproape liber la hrană. În acelaşi timp, la purceii sugari, purceii înţărcaţi şi porci la îngrăşat este indicat accesul liber la hrană. Dacă se optează pentru hrănirea restricţionată, toţi porcii din aceeaşi boxă trebuie să beneficieze de acces simultan la hrană.

 Informatii hrana porcine 1

  • Un loc de hrănire – la nivelul umărului porcului

Diferite tipuri automate:

A: Automat simplu

B: Automatic cu despărţitoare la nivelul umărului între spaţiile de furajare sau alimentatoare

C: Alimentatorul de tip ţeavă (Tube feeder)

În cazul furajării restricţionate este necesar un loc de hrănire per capita.

În cazul furajării ad-libitum, un loc de hrănire poate deservi mai mulţi porci.

Numărul de porci per loc de hrănire depinde de design-ul sistemului automat şi de tipul de hrană. Dacă hrana este peletată, ea poate deservi un număr mai mare de porci în comparaţie cu hrana mărunţită.

Nu este recomandat să se supraevalueze numărul de porci per loc de hrănire.

Lipsa unui loc de hrănire poate determina comportamente anormale precum muşcarea cozii.

    Alegerea metodei de furajare

    În principiu, metodele de hrănire pot fi împărţite în trei categorii: hrană lichidă, uscată sau mixtă umedă/uscată. Furajarea uscată este cea mai simplă soluţie, fiind adecvată pentru administrarea manuală şi necesitând costuri scăzute. Totuşi, interesul pentru amestecarea hranei uscate cu apă este în creştere, datorită consumului furajer mai mare, din care rezultă un spor în greutate zilnic mai mare. Furajarea uscată/umedă este indicată pentru sistemele cu acces liber la hrană (la discreţie). Furajarea lichidă este recomandată pentru efectivele mari cu prepararea hranei în cadrul fermei şi acces la surse de hrană alternative/ieftine.

Metode de furajare Avantaje Dezavantaje
Furajare uscată, furaje măcinate sau granulate
  • Metodă simplă – potrivită pentru umplerea manuală a jgheaburilor sau alimentatoarelor
  • Costuri de investiţie scăzute
  • Costuri de întreţinere reduse
  • Risc de dezomogenizare a hranei în sistemul de transport
  • Consum mai mic de hrană la purceii înţărcaţi şi grăsuni dacă nu există suficientă apă în apropierea alimentatorului sau apă adăugată hranei
  • Cea mai adecvată pentru furajele granulate
Furajare lichidă
  • Este posibilă utilizarea de hrană ieftină
  • Consum mai mare de hrană la purcei înţărcaţi, porci la îngrăşat, grăsuni şi scroafe lactante
  • Foarte indicat pentru amestecarea şi administrarea unor cantităţi foarte mari de furaje
  • Costuri de întreţinere mari
  • Costuri de investiție mari
  • Risc de amestecare a diverselor tipuri de hrană dacă acestea sunt administrate printr-o singură conductă întregului efectiv
  • Risc de a rămâne resturi de la diversele diete în rezervorul de omogenizare
Furajare Umedă / uscată
  • Consum de hrană şi spor în greutate mai mare la purcei înţărcaţi şi grăsuni
  • Costuri de investiţie scăzute
  • Costuri de întreţinere scăzute
  • Practicabil doar în sistemele cu acces liber la hrană/ furajare la discreție
  • Sunt necesare inspecții zilnice

    Atunci când hrana este administrată manual este mai uşor să se ţină seama de cerinţele variate ale animalelor, dar acest lucru trebuie avut în vedere în fiecare zi. Sistemele automate de furajare uscată pot fi de asemenea adaptate la diferitele metode de administrare a furajelor. Totuşi pentru administrarea diverselor reţete corespunzătoare categoriilor de porci este de obicei nevoie de mai multe alimentatoare automate. Hrănirea umedă/lichidă oferă flexibilitate în ceea ce priveşte administrarea şi amestecarea diferitelor tipuri de furaje, dar riscul de a avea diverse reziduuri dintr-o reţetă de furajare în următoarea reţetă creşte odată cu numărul de reţete administrate. Acest lucru poate fi evitat într-o anumită măsură dacă se folosesc mai multe rezervoare de amestecare.

    Metode de furajare pentru scroafe înţărcate şi gestante

    Principalul aspect la furajarea scroafelor înţărcate şi gestante constă în asigurarea pentru fiecare animal a unei cantităţi suficiente de hrană pentru dezvoltarea sa, a fetuşilor şi menţinerea lor în bune condiţii. Pentru întreţinerea în grup, există o gamă variată de sisteme de furajare. În general, este recomandat să se opteze pentru un sistem care face posibilă furajarea individuală.

Metode de furajare Avantaje Dezavantaje
Pe pardoseală
  • Costuri de construcţie reduse
  • Probleme în a asigura acces egal la hrană pentru toate animalele
  • Risc de risipă a hranei
Furajare lichidă în jgheaburi lungi
  • Costuri de construcţie reduse
  • Competiţie mai mare pe furaje
Alimentatoare cu acces liber
  • Costuri de construcţie reduse
  • Scroafele vor fi suprafurajate
  • Costuri de furajare ridicate
Standuri de furajare în grup
  • Este posibilă furajarea individuală
  • Costuri de furajare ridicate
Standuri de furajare câte unul per scroafă
  • Este posibilă furajarea individuală
  • Costuri ridicate cu dispozitivele de furajare
Furajare electronică pentru scroafe
  • Este posibilă furajarea individuală
  • Sunt necesare mai multe lucrări de întreţinere

 

Metode de furajare pentru scroafe lactante şi purcei

    Principalul aspect care trebuie avut în vedere la furajarea scroafelor lactante este ca acestea să secrete o cantitate suficientă de lapte. În acest scop, este necesar un consum furajer mare, care să menţină scroafa într-o formă bună şi să se evite o pierdere în greutate excesivă înainte de momentul înţărcării. Hrănirea purceilor se face cu două scopuri. Pe de o parte, pentru a elibera puţin scroafa înainte de terminarea perioadei de lactaţie şi, pe de altă parte, pentru a pregăti purceii să consume hrană uscată chiar dinainte de momentul înţărcării.

 

 

Metode de furajare Avantaje Dezavantaje
Pentru scroafă:Hrană uscată şi adăpătoare tip suzetă
  • Costuri de construcţie medii
  • Consum furajer mediu
Pentru scroafă:Hrană uscată şi adaos de apă
  • Costuri de construcţie moderate
  • Consum furajer îmbunătăţit
  • Niciunul
Pentru scroafă:Furajare lichidă
  • Consum furajer îmbunătăţit crescând producţia de lapte a scroafei
  • Costuri de construcţie ridicate
Pentru purcei:Furajare lichidă
  • Pregăteşte purceii să consume hrană uscată
  • Costuri reduse
  • Niciunul

 

Metode de furajare a purceilor înţărcaţi

    La furajarea purceilor înţărcaţi, scopul principal este să se asigure hrană suficientă pentru ca toţi purceii din grup să se dezvolte normal, dar fără a fi afectaţi de diaree. Imediat după înţărcare, se recomandă ca toate animalele să aibă acces la hrană în mod simultan. Atunci când se optează pentru un alimentator simplu de hrană uscată sau pentru un alimentator de hrană umedă/uscată, porcii pot fi hrăniţi pentru aproximativ o săptămână de la înţărcare, direct pe pardoseală sau într-un jgheab lung.

 

Metode de furajare Avantaje Dezavantaje
Furajare în jgheaburi
  • Cost redus
  • Poate fi folosit pentru furajarea restrictivă
  • Purceii înţărcaţi murdăresc frecvent jgheaburile de furaje
Alimentator simplu pentru hrană uscată
  • Cost redus
  • Uşor de utilizat
  • Frecvent – purceii risipesc furajele deoarece se adapă din altă parte
Alimentator pentru hrană usctă / umedă
  • Cost redus
  • Pregăteşte porcii să consume hrană lichidă înainte de a fi mutaţi în sectoarele de creştere şi îngrăşare
  • Necesită supravegherea zilnică
Furajare lichidă
  • Costuri ridicate
  • Nivel crescut de umiditate în adăpost

 

Metode de furajare pentru grăsuni

    În vederea alegerii celei mai bune metode de furajare pentru grăsuni, aspectul esenţial este să se asigure un consum furajer ridicat şi, prin urmare, o rată de creştere mare. Pe de altă parte, o rată de creştere mare în ultimele sptămâni poate duce la creşterea conţinutului de grăsime din carcasă. În consecinţă, este indicat să se opteze fie pentru un sistem care permite adaptarea reţetei de furajare, fie un sistem cu furajare restrictivă.

 

Metode de furajare Avantaje Dezavantaje
Furajare în jgheaburi
  • Cost redus
  • Poate fi folosit pentru furajarea restrictivă
  • Competiţia pentru hrană
Alimentator simplu pentru hrană uscată
  • Cost redus
  • Uşor de utilizat
  • Consum furajer şi rată de creştere relativ scăzute
Alimentator pentru hrană usctă / umedă
  • Cost redus
  • Consum furajer mare, spor în greutate zilnic ridicat
  • Necesită supravegherea zilnică
  • Costuri de construcţie şi întreţimere ridicate
Furajare lichidă
  • Uşor de administrat porcilor diverse tipuri de hrană
  • Creşte umiditatea în adăpost

 

 

    Pentru a încuraja consumul de furaje solide de la o vârstă fragedă, este indicat să se amplaseze alimentatoare de dimensiuni reduse, montate într-o zonă uscată şi care nu este alunecoasă, unde purceii pot fi atraşi de furaje în periaodele de joacă. De asemenea, pentru purcei se recomandă distribuirea furajului direct pe pardoseală.

    Alimentatorul pentru scroafă trebuie amplasat într-un mod adecvat atât pentru animal cât şi pentru personalul responsabil de curăţenie şi administrarea hranei.

    Animalele întreţinute într-o boxă colectivă se selectează în funcţie de greutatea corporală. Într-o boxă cu sistem de furajare restricţionat, toate animalele trebuie să aibă acces la furaje în acelaşi timp. Tineretul nu reacţionează dur faţă de alţi porci în timpul furajării, dar animalele mai în vârstă au nevoie de singurătate şi linişte în timpul consumării raţiei de hrană.

    Un grăsun petrece mai puţin de o oră pe zi pentru consumul furajelor. Indivizii cu greutate mai mare mănâncă mai repede decât cei slabi, dar ingerează o cantitate mai mare de furaje.

 

 [space]

Extras din manualul „Sisteme de adăpost pentru porcine- volumul 1, Standarde de ferme” elaborat în cadrul proiectului Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura (MAKIS), UMP MAKIS – MAPDR 04/QCBS/2008