Agricultura Uncategorized

Avantajele utilizării umidometrelor în fermele vegetale

    Pentru persoanele care cumpără cereale de la supermarket sau de la un magazin alimentar, singura dată când apar griji cu privire la conținutul de umiditate al cerealelor este în momentul în care se găteşte. De exemplu, fierberea orezului.

    Spre deosebire de această categorie de consumatori, pentru fermieri acest parametru trebuie să fie o preocupare importantă. Conținutul de umiditate al cerealelor afectează greutatea efectivă de vânzare, calitatea lor și posibilitatea de a fi stocate pe un termen lung. Deoarece conținutul de umiditate este extrem de important pentru cereale, fermierii care cultivă şi vând cereale, monitorizează strict și controlează umiditatea cerealelor din ferma vegetală proprie.

    În fermele moderne, conţinutul de umiditate din cereale se măsoară rapid şi uşor cu ajutorul umidometrelor speciale pentru cereale. Există câteva motive importante care recomandă utilizarea acestor dispozitive, inclusiv:

VITEZA

    Unul dintre motivele pentru care fermierii utilizează umidometre pentru efectuarea acestor măsurători este faptul că aceste informaţii se pot obţine rapid şi precis.

    De exemplu, metoda de măsurare a umidităţii în etuvă prin care cerealele erau cântărite, uscate, cântărite din nou iar aceşti paşi se repetau până în momentul în care nu mai existau variaţii de greutate. Această metodă clasică de determinare a umidităţii este precisă dar extrem de lentă şi anevoioasă. În plus, necesită cantităţi mari de cereale pentru a obţine rezultate amănunţite.

    Cu ajutorul unui umidometru pentru cereale, este posibil ca în doar câteva secunde să se obţină valori exacte a conţinutului de umiditate din boabe, câştigându-se timp preţios.

PENTRU A DOVEDI CĂ TOATE CEREALELE AU GREUTATEA ADECVATĂ

    Cântărirea cerealelor este foarte importantă pentru vânzători dar este cu mult mai importantă pentru cumpărători. Aceştia doresc să se asigure că greutatea măsurată provine de la cerealele măsurate şi nu de la conţinutul de apă din acestea.

    De exemplu, în cazul în care se achiziţionează 1000 kg grâu cu o umiditate de 20% (umiditate care este oricum prea mare pentru a se depozita grâul pe termen lung), la un moment dat, 20% din costul grâului se va evapora împreună cu apa.

    Cu ajutorul unui umidometru, cumpărătorul ştie exact care este umiditatea boabelor şi va aplica un factor de corecţie pentru prețul de achiziție.

POSIBILITATEA DE MĂSURARE A UNOR LOTURI MARI

    Folsind metoda de uscare în etuvă, nu numai că este nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a obține un rezultat concludent, dar pentru a analiza un eșantion relevant, vom avea nevoie de o cantitate foarte mare de cereale.

    Cu ajutorul unui umidometru, este nevoie de doar câteva secunde şi o cantitate infimă pentru a obţine un rezultat precis.

VERSATILITATEA

    Umidometrele au posibilitatea de măsurare a conţinutului de apă nu doar pentru cereale ci și pentru alte produse importante din fermele vegetale, cum ar fi legume, diverse seminţe, oleaginoase, etc.

    Ca urmare, un umidometru este util pentru îndeplinirea mai multor sarcini, fiind o investiţie care merită şi se amortizează rapid

Related posts

Leave a Comment