Agricultura

Raport UE – Agricultură

Statistic, pentru anul de referință 2014, perspectivele legat de sectorul cerealelor indică în medie o creștere pentru al doilea an consecutiv și un nivel record a exporturilor de cereale.

    Cifrele consolidate pentru anul 2013/14 confirmă o recoltă de cereale de peste 302 de milioane de tone si sprijinirea unui nivel record al exporturilor, prognozat să ajungă la 42 milioane de tone. Noua recoltă din 2014/15 este de așteptat să fie peste medie pentru al doilea an consecutiv și să ajungă la 303 milioane de tone.

[space]

Producția de carne UE este văzută să se recupereaze după doi ani în care cererea pentru carnea de vită și porc a fost scăzută.

    Redresarea economică ușoară stabilește scenariul pentru un consum crescut de carne a (inclusiv producție) în întreaga perspectivă dar incertitudinea politică, barierele sanitar-veterinare și obiectivele de acoperire a propriilor nevoi din surse proprii  în cazul unora dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai UE, sunt de așteptat să aibe ca rezultat scăderea semnificativă a exporturilor de carne (-4.7%), carnea de porc și pasare fiind sectoarele cele mai afectate.

[space]

Prețurile la lapte, conduse de o cerere mondială puternică, au rămas constante în ciuda cantității record de lapte colectat în UE

    În primele patru luni, livrările de lapte din UE au fost cele mai mari înregistrate în acest an. Cu toate acestea, prețurile la lapte au rămas constant, cu puțin mai mult peste cele din anul trecut. Comparativ cu nivelurile înregistrate în 2013, deși creșterea ofertei a dus inițial la corecții de preț la cele mai multe produse lactate, declinul pare să se fi încheiat după vârful de producție sezonieră și dând un elan mai puternic pentru exporturi, în special pentru lapte praf.

Raportul în detaliu aici: http://ec.europa.eu/agriculture/markets-and-prices/short-term-outlook/pdf/2014-07_en.pdf

Related posts

Leave a Comment