Agricultura

Statistici ferme mici la nivel european

Distribuția fermelor agricole conform clasificării în funcție de suprafață

 Arii predominante cu ferme

Harta arată distribuția fermelor agricole în funcție de suprafață deținută, după cum urmează:

  • Ferme mici: până la 5 ha
  • Ferme medii: între 5 și 50 ha
  • Ferme mari: mai mult de 50 ha

În douăsprezece regiuni, predominant sudice și est-europene, fermele mici reprezintă mai mult de 90% din totalul fermelor (din România, Portugalia, Grecia, Italia și Bulgaria), în timp ce ele sunt mai puțin de 5% din numarul total al fermelor din Sjælland, Midtjylland și Nordjylland din Danemarca, Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern din regiunea Bayern, Germania și în regiunile britanice Northumberland, Tyne și Wear, West Midlands și Irlanda de Nord.

Fermele mici din punct de vedere a veniturilor în funcție de regiune

 Numar ferme mici dupa venituri

Harta prezintă regiunile europene umbrite în funcție de ponderea reprezentată de ferme cu ieșiri standard mai mici de 25 000 €. Regiunile cu foarte puține ferme de dimensiuni mici din punct de vedere economic includ, în plus față de regiunile urbane din Hamburg, Ile de France, Berlin , Bruxelles, Inner London, Flevoland, Zeeland, Namur și alte 8 regiuni din Țările de Jos, Belgia, Franța și Germania. La cealaltă extremă, există 42 de regiuni din Grecia, România, Bulgaria, Portugalia, Polonia și Ungaria, unde 90% dintre ferme sunt de dimensiuni economice mici.

Fermele mici din UE din punct de vedere a suprafeței și a veniturilor

 Numar ferme mici

69% din totalul fermelor din UE, au o suprafață mai mică de 5 hectare și împreună reprezintă 7% din suprafața agricolă a UE. Ferme cu venituri mai mici de 25 000 € reprezintă 86% din totalul fermelor din UE, dar producția lor combinate de 11 miliarde € reprezintă doar 13% din veniturile provenite de la toate fermele din UE.

În România, Bulgaria, Croația, Portugalia precum și în majoritatea regiunilor din Grecia, mai mult de 95% din ferme au o putere economică de mai mică de 25 000 €. Prin contrast, mai puțin de 25% din fermele din 14 regiuni din Țările de Jos, Belgia, Germania și Franța se încadrează în această categorie.

Ferme mici din punct de vedere a forței de muncă

 Forta de munca

În Suedia, mai mult de 85 690 de persoane au lucrat în 2010 în calitate de forță de muncă în ferme cu venituri mai mici de 25 000 €, în timp ce 15 520 persoane lucrau în fermele mai mici de 5 hectare. Numai în Olanda și Malta, forța de muncă în fermele mici din punct de vedere a suprafeței era mai mare decât forța din fermele mici din punct de vedere economic.

Graficul prezintă forța de muncă angajată direct de către fermele mici, ca procent din totalul forței de muncă din toate fermele. Forța de muncă este format din persoane angajate permanent în fermă, precum și cei care lucrează în mod ocazional (inclusiv membrii familiei).

Specializarea producției în fermele mici

 Diversitate produse

În EU, din toate fermele specializate în producția de cereale, 54% sunt ferme mici dpdv a ariei lucrate. Acest tip de ferme reprezintă un procent mare de ferme specializate în producția horticolă, a viilor și livezilor (81%, 73% și respectiv 76%).

Infograficul prezintă, pentru o selecție de produse agricole, partea pe care fermele mici dpdv a suprafeței o reprezintă față de numărul total a fermelor pe fiecare tip de produs. În Slovacia, de exemplu, fermele mici sunt predominante în rândul livezilor și leguminoaselor, în timp ce există mai puțin de 50% printre viile și fermele specializate în producția de cereale. În Italia sau în România fermele din zona mici sunt predominante în oricare dintre specialitățile de producție selectate.

Veniturile fermelor mici

 Iesiri economice

Veniturile medii în cazul exploatațiilor agricole mici dpdv a suprafeței variază foarte mult între statele membre în funcție, printre altele, de specializarea produselor.

Graficul prezintă în partea stânga producția medie pentru fermele mici din punct de vedere economic (venituri mai mici de 25 000 € ) în timp ce în partea dreaptă sunt reprezentate fermele mici (cu mai puțin de 5 hectare). Ieșirile medii sunt exprimate în € 1 000 fermă și se calculează ca producția standard, împărțit la numărul de ferme din fiecare categorie. Ieșirile standard, cu excepția plăților directe și a costurilor de producție, nu pot fi luate ca o măsură a productivității fermei, deși este un criteriu util pentru comparație. În timp ce producția medie a fermelor mici din punct de vedere economic este destul de omogenă în toate statele membre, distribuția acestor ieșiri pentru fermele mici dpdv a suprafeței, este mai diversă, cu 6 statele membre cu mult peste media.

Ferme ecologice si mici dpdv a suprafeței

Ferme eco

Aproximativ 9 milioane de hectare au fost cultivate ecologic în 2010 în UE, 5% în rândul fermelor mici, cu mai puțin de 5 hectare.

Graficul arată relația dintre fermele mici dpdv a suprafeței și agricultura ecologică, din două perspective diferite:

  • barele galbene prezintă, dacă este cazul, suprafața cultivată ecologic în fermele mici, ca procent din suprafața totală cultivată organic.
  • cifrele încercuite arată procentul exploatațiilor mici ca suprafață din totalul fermelor ecologice. În plus, barele verzi arată suprafața agricolă totală, care este cultivat organic în fiecare stat membru.

[space]

Sursa: http://epthinktank.eu/2014/04/24/small-farms/

Related posts

Leave a Comment